Bedrövad...

22.10.2015 08:35

En 25-årig kvinna föder sitt andra barn på en båt på Medelhavet. Hon har tur för hon får hjälp av en barnmorska, i detta fall från Sverige, men alla har inte samma tur. Hon har tvingats lämna sin man och sitt andra barn, en 2-årig son, i sitt hemland. De är tillfångatagna av Boko Haram i Nigera. Hon flyr mot en oviss framtid men ändå med ett litet hopp om ett liv bättre än i sitt hemland. Kanske till Sverige eller någon annanstans i Europa. Hon vet inte riktigt. Kanske får hon aldrig se sin man och sitt 2-åriga barn igen. Hon vet inte. Hon ammar sitt nyödda barn där hon sitter på båten. Vad möter detta barn i framtiden? Vad möter denna mamma i framtiden? 

Hon flyr från ett av krigen i världen. I Syrien pågår ett annat. Den värsta humanitära krisen i modern tid utan någon lösning i sikte.

Här i Sverige brinner asylboenden ner. Det boende som kan vara den nya tryggheten för denna mamma, hennes nyfödda barn och andra utsatta människor som flyr för sina liv. En trygghet för barn som sett sina föräldrar brutalt mördas för föräldrar som aldrig får se sina barn igen. Ungdomar vars livsgnista ligger på havsbotten. Ungdomar som vill skapa sej ett bättre liv, plugga, jobba, spela fotboll och leva. 

Människor som ändå har hopp kvar. Hopp om en trygg tillvaro i ett bättre land än deras eget hemland. Människor som flyr mot tron på medmänsklighet och empati. Låt dom mötas av det här. Vi är skyldiga dessa människor det. Respekt, medmänsklighet och empati.

 

 

Läs gärna denna fakta om kriget i Syrien. Källa: UNHCR